Kaikki teemat
Kansanomaiset nauhat

Suomen käsityön museo, Liisa KorhonenSuomen käsityön museo, Liisa KorhonenMihin nauhoja ja nauhatekniikkaa voisi käyttää?

Nykyään mm. pirtanauhatekniikkaa on sovellettu erilaisiin matkamuistoihin, erityisesti Lapissa matkamuistoissa on hyödynnetty nauhatekniikkaa. Pirtanauhasta ja lautanauhasta on tehty myös kirjanmerkkejä ja avaimenperiä, koruissa on hyödynnetty nauhatekniikoita ”ketjujen” teossa.

Mutta miksi sitten nauhojen kutominen ja käyttö on 1900-luvulla vähitellen menettänyt kiinnostustaan? Moniko kadunkulkija tai nuoremman sukupolven edustaja edes tietää, mistä on kyse kun puhutaan tekstiilinauhoista? Mikä sitten oli syynä tekstiilinauhojen katoamiseen? Yksi syy on varmasti nauhan kutomisen hitaus ja vaikeuskin. Alkuvalmistelut loimen luomisineen vievät aikaa eikä kutominenkaan suju hetkessä. Toisaalta ei se villapaitakaan päivässä valmistu ja silti siihen jaksetaan uhrata aikaa. Toinen syy löytyy varmasti yhteiskunnan muutoksesta agraarisesta teolliseksi. Nauhat on modernisaation tuoksinassa leimattu vanhahtaviksi ja käyttöä on vältetty kaikenlaisten muotihepenien ajaessa ohi. Myös vaihtoehtoisten kiinnitys- ja koristemenetelmien tuleminen on syrjäyttänyt nauhat. Pirtanauha tai lautanauhatekniikka ei kuitenkaan ole aivan aikansa elänyt käsityömuoto. Perinteiset käyttötavat eivät välttämättä tosin sellaisenaan sovellu 2000-luvulle, mutta vain mielikuvitus on rajana kehiteltäessä uusia nauhankudonnan muotoja.

Nauhatekniikkaa (lähinnä pirta- ja lautanauha) voi käyttää vaikkapa seuraavien esineiden tekoon. Kaikenlaiset avaimenperät, niin kaulassa roikkuvat kuin lyhyemmätkin ovat nykyajan sovelluksista yksinkertaisimpia, miksei nauhatekniikkaa voi myös käyttää kännykkäkoteloiden ja niiden nauhojen tekoon. Helposti syntyvät myös kirjanmerkit, kellon ranneke, kassien sangat tai vaikka soljella ja nahkapäällä varustetut vyöt sekä henkselit. Nauhoja voi käyttää hieman perinteisemmin villavaatteiden koristeluun – villapaitoihin, pipon reunaan, kaulahuiviin ja lapasiin. Myös itse kaulahuivin voi tehdä vaikkapa viitelöimällä. Nauhat toimivat loistavasti erilaisten tekstiilien koristeina– vaikkapa pellavaisiin pyyhkeisiin sopisi erinomaisesti pellavapohjainen koristenauha. Patalappuja voi tehdä neulomalla paksusta langasta tehtyjä lautanauhoja yhteen. Myös korut ovat yksi vaihtoehtoinen sovellusmuoto, joskin jo hieman vaativampi.

Tekniikkaa voi käyttää myös sisustuselementeissä – esimerkiksi erilaisia seinätekstiilejä tai tabletteja kattaukseen voi tehdä nauhoista ompelemalla kapeita nauhoja yhteen (vrt. pelimannitäkit Taalainmaalla). Paksulla langalla kudotuista lautanauhoista voi tehdä kynnysmaton samalla tekniikalla. Tämä menetelmähän on ikivanha, sillä jo ennen kankaankutomisen taidon kehitystä isoja kankaita saatiin aikaan ompelemalla nauhoja yhteen. Samoin suorat, pitkät verhot voi vetää suppuun ja kiinnittää ikkunanpieleen vaikkapa pirtanauhalla. Huonekalujen verhoilussa voi soveltaa nauhaa erilaisina reunuksina ja koristeina, vanhaa lampunvarjostinta voi piristää koristenauhalla. Kesämökillä tai kotona hyllyjen reunat voi koristaa nauhoilla, samoin tarjottimen voi ripustaa seinälle nauhojen avulla.

Nauhatekniikkaa voi yhdistellä erilaisten tekniikoiden kanssa ja materiaalina voi käyttää muutakin kuin perinteistä lankaa. Oikeastaan kaikki taipuisat materiaalit ovat käyttökelpoisia – paperinaru, alumiini- ja kuparilanka, hopea- ja kultalanka, nylonsiima, eläinten karvat ja jouhet, hiukset, tuohi, nahka. Nauhatekniikalla on paljon ja hyvinkin erilaisia nykyaikaan soveltuvia käyttömahdollisuuksia – ainoa rajoitus on vain mielikuvituksen puute. Ideoi uutta ja ihastu nauhojen kiehtovaan maailmaan.


Sisällysluettelo


Kirjoittaja: Susanna Terho