Kaikki teemat
Kruunupyyn kaisla
Hans Holmqvist korjaamassa kaislaa 7.7.1986. Suomen käsityön museo, Ditte Stürmer-Hiltunen K0340/0005. Suomen käsityön museo, Liisa Korhonen
Yläkuvassa Hans Holmqvist korjaamassa kaislaa 7.7.1986. Alakuvassa korsipillistöä.

Kaisla

Kaisla on sarakasveihin kuuluva monivuotinen kosteikkokasvi, jota tavataan kaikkialla maapallolla. Järvikaislan varsi voi tulla jopa kolmen metrin pituiseksi. Vartta ympäröi lehdistä muodostunut tuppi, joka ei pistä esiin veden pinnasta. Tähkämäinen kukka on järjestäytynyt huiskilomaiseksi kukinnoksi. Varressa ei ole niveliä, ja siinä on lukuisia pieniä ilmakanavia, jotka tekevät varresta hyvin kevyen. Esineiden valmistukseen käytetään kaislan varsiosaa eli kortta.

Kruunupyyn läpi virtaa Kruunupyyjoki, jonka suistossa kasvavan lajin on todettu olevan järvikaislaa (Scirpus lacústris) eikä merikaislaa (Scirpus maritimus). Kruunupyyjoen suistossa on nähtävästi ollut kaislalle suotuisat kasvuolosuhteet. Aikaisemmin joen makea vesi sekoittui meriveteen, mutta 1960-luvulla alueesta tehtiin teollisuuden tarvitsema makeanveden allas. Veden laatu huononi huomattavasti ja kaislan laatu sen myötä. Vasta 1980-luvulla veden laatua on saatu parannetuksi ja vuonna 1985 kaisla oli pitkästä aikaa taas hyvää.

Nämä erinomaiset ja laajat raaka-aineen saantimahdollisuudet ovat suuresti vaikuttaneet koko kaislatuotannon syntyyn Kruunupyyn alueella. Hyvien ekologisten olosuhteiden lisäksi tuotannon syntyyn lienevät vaikuttaneet myös yksilölliset ja satunnaiset seikat.


Kaislatuotannon vaiheet

Sisällysluettelo


Kirjoittaja: Ditte Stűrmer-Hiltunen