Kaikki teemat
Korsnäsinpaidat

Suomen kotitellisuusmuseon kiertonäyttelyn paneeli, jossa osakuva  Arvid Liljelundin maalauksesta Kellonvaihto vuodelta 1880.

Osakuva Arvid Liljelundin maalauksesta Kellonvaihto vuodelta 1880.
Suomen käsityön museo, Liisa Korhonen

Sisältö

Korsnäsinpaidat ovat Korsnäsin pitäjässä Pohjanmaan ruotsinkielisellä rannikolla tehtyjä värikkäitä villapaitoja, joissa on yhdistetty neuletta ja virkkausta. Pääasiassa miehet ovat käyttäneet niitä pyhä- ja juhlavaatteina. Korsnäsinpaitoja valmistettiin eniten 1800-luvun puolivälistä 1930-luvulle, mutta valmistustaito on säilynyt näihin päiviin saakka.

Julkaisussa käsitellään korsnäsinpaidan tekoon liittyviä työtapoja ja niiden historiaa sekä yleensä neulomisen ja virkkauksen historiaa. Julkaisussa esitetyt tiedot perustuvat sen kirjoittaja Marketta Luutosen keräämään aineistoon, joka on koottu museoista ja arkistoista sekä yksityisiltä henkilöiltä.


1. Aluksi

2. Neuleen ja virkkauksen historiaa

3. Neulepaidat

4. Kirjovirkkaus

5. Korsnäsinpaidat

5.1. Korsnäs
5.2. Korsnäsinpaita
5.3. Korsnäsinpaidan käyttö
5.4. Korsnäsinpaidan valmistaminen

Kirjallisuutta


"Siinä missä suomalainen mies käyttää puukkoa, kirvestä ja sahaa, suomalainen nainen omistautuu neulan, virkkuukoukun ja kutomapuikkojen taidoille. Jälleen on nähtävissä pitkä linja yksinäisten erämaatalojen pakon sanelemasta omavaraisuudesta moderniin elämänmenoon. En lakkaa ihmettelemästä sitä kärsivällisyyttä, sitkeyttä, pitkäjänteisyyttä mitä kutomiseen ja virkkaamiseen omistetaan. ..Miehet, isät, veljet ja sulhaset saavat huiveja, lapasia, pipoja ja villapaitoja ja koti kaunistuksekseen tekstiilejä. ..Alituinen kutominen, virkkaaminen ja nyplääminen on enemmän kuin utilitaristinen harrastus: eiköhän ihminen siinä mittaa ja punnitse aikaa ja piirrä omaa vanaansa tylyn iankaikkisuuden keskelle."(Kalervo Siikala teoksessa Heijastuksia Suomesta, 1981)