Takaisin
Rekileijan valmistusohje

	Kuva: Suomen käsityön museo
Tarvikkeet: Vahvaa paperia tai muovia (esim. lahjapaperi, paketointipaperi tai muovipussi), 2 kpl puutikkuja (esim. kukkakepi, grillitikku, mehupilli), teippiä, kalalankaa, siimaa tai muuta vahvaa narua, silkkipaperia pyrstöksi, rekileijan kaava, sakset, paperirei’itin, ja n. 5 x 10 cm:n pala kartonkia, puuta tai pahvia.

Saat ohjekuvat suuremmiksi klikkaamalla niitä hiirellä.
Kuva: Suomen käsityön museo
Piirrä leijan kaava ( esim. kuvassa olevan leijan muotoinen, yläreuna 15 cm, levein kohta 24 cm ja alareuna 14 cm). Piirrä kaavasta muoto paperiin ja leikkaa se irti.
Kuva: Suomen käsityön museo
Leikkaa grillitikun terävä pää pois. Teippaa tikut paikoilleen molemmista päistä. (Ei haittaa, vaikka tikku ei ole tarpeeksi pitkä, eikä ylety leijan alareunaan saakka.)Kiinnitä teipinpalat myös leijan sivukulmiin.
Kuva: Suomen käsityön museo
Tee reiät sivukulmiin teipin kohdalta. Teippi vahvistaa paperia reiän ympäriltä, ettei se repeydy kovassa tuulessa.
Kuva: Suomen käsityön museo
Leikkaa n. 66 cm:n pituinen kalalanka ja solmi langan toinen pää umpisolmulla toiseen reikään. Solmi toinen pää vastakkaiseen reikään (=suitsinaru). Suitsinarun pituus riippuu leijan koosta.Etsi suitsinarun puoliväli esim. roikuttamalla leijaa narusta, ja tee keskikohtaan (hevosenhäntä)solmu. Solmu toimii stopparina lennätysnarulle.
Kuva: Suomen käsityön museo
Leikkaa pahviin n. 1 cm:n pituinen hahlo, johon kiinnität lennätysnarun pään. Kieritä pahvipalan ympärille kalalankaa lennätysnaruksi haluamasi määrä.
Kuva: Suomen käsityön museo
Kiinnitä lennätysnarun pää suitsinaruun kiinni siinä sijaitsevan stopparisolmun taakse.
Kuva: Suomen käsityön museo
Leija on valmis lennätettäväksi. Jos leijan lento on epätasaista ja vaappuvaa, voit yrittää korjata lentoa pyrstön avulla. Kiinnitä pyrstö leijaan teipin avulla. Pyrstön mallissa ja pituudessa voit käyttää mielikuvitustasi (esim. pitkät paperisuikaleet kumpaankin kulmaan). Joskus pyrstö on itse leijaa huomattavasti pidempi, mutta liian painava pyrstö voi estää leijan nousun ilmaan heikolla tuulella.
Kuva: Suomen käsityön museo
Valmiina leijasi voi näyttää vaikka tältä!


Ohjeen lähde: Suomen käsityön museo 2007. Ohje ja malli Hannele Hakanen, kuvat Anneli Hemmilä-Nurmi.