Tuunaus

Tuunaus-termi tulee englanninkielisestä sanasta tuning, joka alkujaan tarkoitti autojen virittelyä. Nykyään tuunauksella viitataan massatuotetun esineen personointiin ja muokkaukseen, yksilölliseksi tekemiseen.

Tuunauksella pyritään käyttöominaisuuksien parantamiseen tai ulkonäön muokkaamiseen tai näihin molempiin yhdessä. Tuunauksella kuluttajat haluavat käyttää valtaansa muuntelemalla esineitä mieleisekseen.

Kuluttaja voi kunnostaa käytetyn esineen trendikkäämmäksi tai muuttaa sen käyttötarkoituksen kokonaan.Yritykset voivat tuunata esineen jo tuotantovaiheessa yhdessä asiakkaan kanssa tai sen jälkeen kun asiakas on ostanut tuotteen. Näin yritys sitouttaa kuluttajat omaan brändiinsä, tarjoamalla massatuotteen muuntelumahdollisuuksia.

Tuunauksella eri vivahteissaan on monta nimeä: yksilöinti, kustomointi, personointi, styling, editointi, modifiointi tai modaus, jotka kaikki viittaavat massatuotteen muunteluun.


Kommentoi käsitteen määrittelyä
Kommenttisi


Nimesi tai nimimerkkisi


Lähteet

Talouselämä -lehden tuunaus -artikkeli
http://www.talouselama.fi/docview.do?f_id=1241806

Tuunauksen syvin olemus -artikkeli
http://www.inline.fi/rr_ist1f.nsf/documents/bc34e4ee17e7a5d0c22571f500289548?OpenDocument&ExpandSection=1,3,2,4#_Section1

City-lehden artikkeli ”Omin käsin onneen. Tuunauksen uusi aalto”
http://www.city.fi/artikkeli/Omin+k%E4sin+onneen/1912/
Etusivu | Käsiteanimaatio | Esinekatselmus | Näyttely 08 | Info | Suomen käsityön museo