top

Kynttilä

Valmistustavat
Perinteisiä kynttilöitä valmistetaan kastamalla, muottiin valamalla, tai kierittämällä mehiläisvahasta.

Raaka-aineet
Raaka-aineina voidaan käyttää parafiiniä, steariinia ja mehiläisvahaa. Lisäksi tarvitaan kynttilän sydänlankaa ja haluttaessa kynttiläväriä. Raaka-aineita voidaan käyttää sellaisenaan tai sekoittamalla niistä erilaisia seoksia.

Raaka-aineiden ominaisuuksia
Valkoinen steariini on läpikuultamatonta ja palaa hitaasti. Parafiini tekee kynttilän läpikuultavaksi, mutta valuttaa runsaasti. Mehiläisvaha antaa tuoksua sekä kellertävää väriä, mutta sekin valuttaa runsaasti.

Muotit
Muoteiksi sopivat erilaiset pahvi-, muovi-, lasi-, keramiikka- ja peltiastiat (esimerkiksi maitotölkit, viili- ja jogurttipurkit, lasipurkit, munakennot, kananmunankuoret jne.) sekä märkä hiekka.


Valmistus muotiin valamalla


Sulata seosmassa. Käytä aina vesihaudetta, parafiini ja steariini ovat helposti syttyviä.


Sydänlangan kiinnittämisessä on kaksi tapaa:
a) Kastele sydänlanka sulassa massassa ja ripusta jähmettymään.
b) Kiinnitä kastamaton sydänlanka muotin pohjaan teipillä tai kuumaliimalla ja sido toinen pää tikkuun, joka lepää muotin yläreunan päällä.


Kaada massa muottiin ja anna kynttilän jähmettyä muotoonsa.


Jos käytät tapaa a), aseta sydänlanka paikoilleen vasta kun seos alkaa hyhmettymään.



Valmistus kastamalla


Sulata seosmassa.


Kiinnitä sydänlanka kastelukeppiin. Samaan keppiin voi sitoa useamman sydänlangan. Sydänlangan on oltava vähintään 5 cm pidempi kuin valmiin kynttilän mitta.


Täytä kaksi kolmasosaa kasteluastiasta kuumalla vedellä.


Kaada kasteluastian pinnalle sula kynttiläseos.


Kasta sydänlanka massassa ripeästi, ettei edellinen kerros ehdi sulaa pois.


Leikkaa jokaisen kastamiskerran jälkeen pois sydänlangan päähän muodostuva epätasaisuus eli "niistä" kynttilä.


Pidä muutaman minuutin pituinen tauko ennen seuraavaa kastamiskertaa, jotta massa ehtii jähmettyä hiukan.


Lopeta kastaminen, kun kynttilä on halutun paksuinen. Jätä kynttilä kuivumaan.



Hiekkakyntilän valmistus


Kaada puhdas hiekka laakeaan astiaan ja kastele se.


Paina muotilla (esim. lasipurkki) hiekkaan syvänne. Painele syvänteen reunat käsin vahvoiksi, etteivät reunat sorru kynttilämassaa kaadettaessa.


Kastele sydänlanka sulassa massassa ja ripusta lanka kuivumaan.


Kaada sulatettu kynttiläseos (esim. 50 % steariinia, 50 % parafiinia) varovasti kuoppaan.


Kun kynttilän pinta on hyhmettynyt, aseta sydänlanka seoksen keskelle.


Anna kynttilän jähmettyä rauhassa yön yli. Jos hiekka-astiaa siirrellään jähmettymisvaiheessa, pintaan saattaa tulla ryppyjä.


Poista valmiin kynttilän pinnasta ylimääräinen hiekka pois. mukaan.




top