top

Kaisa Lipponen: Julkiset palvelut


Tätä nykyä jyväskyläläinen kuvataiteilija Kaisa Lipponen (s. 1975) muutti Jyväskylään perheensä mukana 1980-luvun alussa. Kiinnostus kuvataiteeseen ja kuvataitelijaksi valmistavat opinnot veivät Kaisan elämän kuitenkin toisaalle ja tie takaisin Keski-Suomeen löytyi hänen kuvataiteilijamiehensä opintojen myötä. Lipposta voidaan pitää nuorena, uransa alkuvaiheessa olevana kuvataiteilijana, joka on pitänyt muutaman yksityisnäyttelyn, lukuisia yhteisnäyttelyitä niin Suomessa kuin ulkomaillakin, ja ollut monessa yhteisötaideprojekteissa ja kulttuuritoiminnassa mukana. Omien sanojen mukaan Lipponen onkin tällä hetkellä kiinnostunut pikemminkin yhteisötaiteesta, taiteella vaikuttamisesta, yhteiskunnallisista asioista ja taiteilijoiden aseman parantamisesta, kuin yksityisnäyttelyiden pitämisestä. Kaisan mielestä tärkeää olisi viedä nykytaide sinne, missä tavalliset ihmiset arjessa liikkuvat, jotta taide tulisi tutuksi muuallakin kuin vain museoiden ja gallerioiden seinien sisällä.

Joulun Lipponen kokee tärkeäksi monellakin tapaa, mutta hän ei kuitenkaan halua rajata joulua tiettyihin raameihin, vaan kokee, että joulu saa olla aina erilainen, tietyllä tavalla juhliansa näköinen ja elämäntilanteeseen sopiva juhla. Lapsuuden joulut hän muistaa kauniina ja jännittävinä, ja haluaakin jatkaa osaltaan perinteitä, joista itse on joulussa pitänyt. Pienen tyttären mukaan tuleminen elämään on saanut Lipposen viettämään kaunista joulua joulukuusineen ja lahjoineen, mutta hän pitää tärkeänä kuitenkin sitä, että voi tyttärelleen näyttää erilaisia jouluja, jotta lapsikin huomaa, että ei ole yhtä ja oikeaa tapaa viettää ja juhlistaa joulua.

Julkiset palvelut -teos ei varsinaisesti liity jouluun, vaan kritisoi yhteiskunnassa vallalla olevia asetelmia, kaupallisuutta ja siihen liittyvää tietynlaista ironiaa. Teos on aito lähikuva turistishopin ovensuuhun nojanneesta leikkipukista, jonka valkoinen parta oli täyttynyt itikoista ja silmät olivat pirullisen punaiset. Teosta voikin pitää jyrkkänä vastalauseena, ja ehkä myös jonkinlainen muistutuksena siitä, miten kaupallisuus hallitsee elämäämme ja arkeamme, saaden ihmiset houkuteltua pauloihinsa. Teoksen voi Lipposen mukaan liittää toki myös jouluun, muistutuksena juuri joulun kapallisuudesta, joka on varastanut joululta kaiken huomion.


Kirjoittanut
Johanna Karlstedt

Lähde
Kaisa Lipposen haastattelu 10.6.2008

Valokuva
Uula Kontio, Jyväskylän taidemuseo


top