Näin syntyi Lentämisen ihme

Janne Vilkuna

Joutsenen siivenniskut, kuvaaja Hannu Ahonen

Jokaisella museolla on omat perusasiakkaansa, jotka vierailevat usein sekä perusnäyttelyssä että vaihtuvissa näyttelyissä. Museologian professorina minua kiinnosti voisiko näitä uskollisia asiakasjoukkoja sekoittaa ja näin saada museoille uusia kävijöitä. Samallahan voitaisiin esitellä jotain aihetta varsin monipuolisesti.

Tällaista yhteistyötä ei ole aiemmin maassamme harrastettu.

Olen professuurini ohessa Jyväskylän yliopiston museon johtaja, mutta myös yliopiston edustaja Keski-Suomen ilmailumuseosäätiön hallituksessa.

Niinpä mieleeni tuli luonnollisesti ilmailumuseon ja yliopiston museon toisen osaston, Keski-Suomen luontomuseon, näyttelyprojekti samasta lentämisen teemasta. Toisessa näkökulma olisi ihmisen ja toisessa luonnon, mutta tietysti niin, että kummassakin näyttelyssä olisi vihjeitä toisesta näyttelystä. Esimerkiksi luontomuseon vitriinin perhosrivissä olisi myös pienoismallilentokone.

Kun esittelin ajatusta, se laajeni nopeasti käsittämään kaikki Jyväskylän museot. Projekti on jo tähän mennessä ollut niin mielenkiintoinen, että se jatkunee tulevaisuudessa uusin teemoin.