Jonas HeiskaJonas Heiska

Kuuntele äänite flash-muodossa

Kuuntele äänite mp3-muodossa

Jonas Heiska lähetettiin opiskelemaan Jyväskylän Lyseoon. Tuolloin jo 17-vuotias Jonas oli koulun priimusoppilaita ystävänsä Otto Wille Kuusisen ohella. Heiska oli kiinnostunut musiikista ja soitti viulua, niinpä hän miettikin va­litsisiko ammatikseen musiikin vai kuva­taiteen.

Taidetta Heiska opis­keli Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa Helsin­gissä kahteen otteeseen, vuonna 1898 ja 1902-04. Lisäksi hän kävi maalaamassa ja piirtämässä Helsingin yliopiston piirustussalissa. Opettajina Heiskalla oli Väinö Blomstedt, Albert Gebhard, Eero Järnefelt ja Fredrik Ahlstedt. Juho Rissanen, Ester Helenius, Yrjö Ollila ja Jalmari Ruokoskoski olivat Heiskan opiskelutovereita.

Jonas Heiska sai opintojensa jälkeen teoksistaan hyviä arvioita ja palkintoja. Hänet valittiin vuoden 1908 Pariisin maailmannäyttelyyn Hugo Simbergin, Verner Thomén ja kumppaneiden ohella. Pariisissa Heiska innostui impressionismista ja kehitti oman täplämaalaustekniikan.

Piirustuskoulun opettajat rohkaisivat Heiskaa kuvaamaan omaa koti­seu­tuaan. Maalaispoikana häntä kiinnostivat maaseutu ja sen asukkaat. Myös Aleksis Kiven Seitsemän veljestä oli Heiskan aiheena pitkään. Muu­tettuaan Jyväskylään 1910-luvun vaihteessa hän jatkoi lähiympäristönsä ku­vaamista. Jonas Heiska asui ja maalasi Älylässä Antti Halosen suunnittele­massa ateljee-talossa.

Heiskan talo toimi 1910-luvulta lähtien jyväskyläläisen kulttuurielämän näyttämönä. Se oli taiteilijan työhuone, mutta siellä pidettiin myös näyttelyitä. Usein siellä kokoontui taiteilijoiden ja taiteen ystävien yhteinen yhdistys Keski-Suomen Taideseura. Myös kaupungin musiikkiväkeä kokoontui Kramsunkadun taiteilijakotiin, sillä viulua ja huilua soittanut Jonas Heiska kuului Jyväskylän amatööriorkesterin vakituiseen kokoonpanoon.

Juhannuksena 1920 Jonas Heiska solmi avioliiton tuttavaperheen 15 vuotta nuoremman tyttären Impi Rauha Marian eli Maikin kanssa. Musiikinopettajaksi opiskellut Maikki antoi yksityistunteja pianonsoitossa ja toimi naimisiin mentyään 1920-luvulla soitonopettajana Jyväskylän seminaarissa ja myöhemmin 1940- ja 1950-luvulla Jyväskylän kasvatusopillisessa korkeakoulussa. Jonas ja Maikki Heiskan ainoa lapsi, tytär Vappu syntyi 29.4.1921.

Takaisin