Edvin Hämäläinen

Kuuntele äänite flash-muodossa

Kuuntele äänite mp3-muodossa

Edvin Hämäläisen isä oli vaskiseppä Matti Hämäläinen ja äiti Eeva Lovisa Manninen. Edvin opiskeli ensin lyseossa neljänteen luokkaan saakka, kunnes hän vuonna 1893 lopetti koulun. Hän valmistui Jyväskylän seminaarista vuonna 1902. Hämäläinen osallistui varmasti innokkaasti Blomstedtin järjestämiin retkiin, sillä Keski-Suomen museon kokoelmista löytyy Edvin Hämäläisen maisema-akvarelleja Toivakasta ja pienestä itäsuomalaisesta kylästä vuodelta 1899. Hämäläinen otti myös Blomstedtin opastuksella osaa Jyväskylän Seminaarin museon perustamis-, keräily- ja järjestelytyöhön.

Seminaarin lisäksi Edvin Hämäläinen opiskeli kuvataidetta myös Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa vuosina 1902 ja 1906. Ennen palaamistaan Jyväskylään kansakoulun opettajaksi (1914 – 1918) Hämäläinen toimi opettajana Luhangalla (1903 – 1904) ja Virolahdella (1904 – 1914). Jyväskylään palattuaan Hämäläinen vaikutti kaupungin kuvataide-elämässä monipuolisesti. Vuonna 1909 hän opetti Jyväskylässä järjestetyillä piirustuskursseilla sekä vuosina 1911 ja 1912 piirustus- ja käsityökursseilla. 1910-luvulla Hämäläinen toimi lyseossa ja seminaarissa piirustuksen ja käsityönopettaja Blomstedtin sijaisena. Hän työskenteli myös Kotitaide ja Sana ja Miekka lehtien toimittajana.

Taiteilijana Edvin Hämäläinen oli ennen kaikkea akvarellisti, joka löysi mieluisimmat aiheensa Toivakan erämaasta. Kuitenkin varsinaiseksi elämäntyöksi hänelle muodostui sotilasura suojeluskuntajärjestön palveluksessa. Hän oli sotilasarvoltaan everstiluutnantti.

Takaisin