Urho Lehtinen ateljeessaan maalaamassa keskittynyt ilme kasvoillaan  maisemateosta. Taiteilijalla on yllään valkoinen työtakki. Vasemmassa kädessä hänellä on suuri paletti ja nippu pensseleitä.Urho Lehtinen

Kuuntele äänite flash-muodossa

Kuuntele äänite mp3-muodossa

Urho Lehtisen van­hemmat, Juho ja Maria, suhtautuivat myönteisesti poikansa taideharras­tukseen ja sen vuoksi hänen oli mahdollista opiskella Turun piirustus­koulussa (1903-05). Opettajinaan Lehtisellä oli Victor Westerholm ja Elias Muukka, joista jälkimmäistä hän itse piti omalle työlleen tärkeänä.

Vuonna 1906 Lehtisen perhe muutti Helsinkiin, jossa Urho jatkoi opintojaan Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa. Ensimmäisen vuoden hän oli koristetaiteilijan kurssilla. Piirustuskoulussa Lehtistä opettivat mm. Albert Gebhard, Eero Järnefelt ja Väinö Blomstedt. Koulun jälkeen Urho Lehtinen toimi koristemaalarina. Hän oli mm. koristelemassa Tallinnan Estonia-teatteria. Vuonna 1916 Lehtinen kuitenkin päätti ryhtyä päätoimi­seksi taiteilijaksi. Tästä huolimatta hän teki myö­hemminkin kirkkojen sisävärisuunnitelmia, entistämis- ja puhdistus­töitä.

Horjuva talous toi Lehtisen perheineen Jämsään vuonna 1917. Lehtinen asui Jämsässä Kaakkolahdessa ja Edessalon saaressa. Jämsän aikana Lehtinen tutustui maalaiselämän arkeen ja otti sen aiheekseen. Vuonna 1920 Lehtiset muuttivat Jonas Heiskan kehotuksesta Jyväskylään. Täällä he asuivat Pälvelän talossa, joka sijaitsi maalaiskunnan puolella "Maailman lopussa" eli aivan Älylän kaupunginosan kupeessa. Jyväskylässä Lehtinen keskittyi aiempaa enemmän kuvaaman maisemaa.

Takaisin