Oskari Raja-aho

Kuuntele äänite flash-muodossa

Kuuntele äänite mp3-muodossa

Oskari Raja-aho syntyi Uuraisilla työläisperheeseen eikä hänellä ollut varaa käydä koulua pakollista oppimäärää pidemmälle. Koulun jälkeen hän teki sekalaisia töitä, mm. maalasi kulisseja Oskarin isä Johannes oli kirvesmies ja toimi punakaartissa.

Kansalaissodan jälkeen vuonna 1918 Oskari oli isänsä kanssa vangittuna Närpiössä ja Tammisaaressa. Veistäminen oli tärkeää ajanvietettä vankileirillä. Siellä Oskar löysi oman taiteilijuutensa. Vangitsijoiden halu nähdä Raja-aho kehittyvän veistotaidoissaan takasi hänelle poispääsyn leiriltä.

Vankileiriltä päästyään Raja-aho asettui Jyväskylään ja sai hyvin pian itselleen tukijoita: johtaja Victor Kilpisen, Elsa Hästeskon ja Rosalie Collanin. Tukijoiden turvin hän pystyi myös kirjoittautumaan Suomen Taideyhdistyksen piirustuskouluun keväällä 1920. Raja-aho pääsi suoraan veistoluokalle. Kaksi vuotta myöhemmin hän voitettuaan melkein kaikki mahdolliset palkinnot valmistui koulusta erinomaisin arvosanoin.

Apurahan turvin Oskari Raja-aho lähti ensimmäiselle ulkomaanmatkalleen Italiaan ja Ranskaan vuonna 1924. Suomeen palattuaan hän meni naimisiin Ellen Helmisen kanssa ja he muuttivat asumaan Jyväskylään. Taide ei yksin elättänyt Raja-ahojen pariskuntaa joten Oskari teki lisäksi sisustus-, somistus- ja kuvitustöitä. Oskari Raja-aho kuoli uintionnettomuuden seurauksena Helsingissä vuonna 1932 vain 33-vuotiaana.

Raja-ahon tunnetuimpia töitä ovat mm. Kirkkopuistossa oleva Neito ja nykyisen ammatillisen opettajakorkeakoulun pihassa sijaitseva Karhu molemmat vuodelta 1930, sekä kaupungin kirkon Pietari

Takaisin