Avoin museo
museotnäyttelytopetusaineistotverkkojulkaisutsaavutettavuushakuinfo

Pysyviä opetusohjelmia

Apteekin hyllyltä - työpajat ikäihmisille
Päiväkeskukset, laitokset
puh. 0400 685 485
w w w - s i v u t

Päiväkeskuksille, vanhainkoteihin ja muihin vanhusten palvelulaitoksiin on tarjolla Taideapteekista yksi tai useampi työpaja tai esittely. Osa työpajoista soveltuu myös muistisairaille. Kesto 60 min. Ohjaaja Sirkka-Liisa Särkkä. Työpajat: Helppoa posliinimaalausta, Helppoa grafiikka, Runo kuin kuva, kuva kuin runo - tekstilähtöistä maalausta vesi- ja pastelliväreillä, Keveitä taide- ja taiteilijaesittelyjä diakuvien avulla, kuvakooste ja kuvamuotoilu –työpajat.

Grafiikan alkeet
HOLVI, taikatila, Kauppakatu 23
puh. 014 226 4391
w w w - s i v u t

Grafiikan alkeet Työpajassa kokeillaan erilaisia grafiikan tekniikoita: linoleikkausta, kuivaneulaa tai carborundumia. Pienimmät osallistujat voivat kokeilla monotypiaa sormiväreillä tai kohopiirustusta styroksille. Työpaja soveltuu kaikenikäisille päiväkotiryhmistä eläkeläisiin ja iltapäiväkerhoista erityisryhmiin. Valmistuneet työt saa kuivumisen jälkeen mukaansa. Suositeltava ryhmäkoko on 10-15 henkilöä. Suuremmat ryhmät voidaan jakaa, jolloin työskennellään ja tutustutaan näyttelyihin vuorotellen. Työpajan kesto sopimuksen mukaan. Hinta 75 e/h sisältää materiaalit, ohjauksen ja ALV:n. Henkilökohtaiset avustajat, oppaat ja tulkit ilmaiseksi.

Harlekiinin kekkerit - Lastenkutsut museossa
Jyväskylän taidemuseo, Holvi, Kauppakatu 23
puh. 014 266 4391
w w w - s i v u t

Järjestä synttärit museossa! Ohjelma koostuu näyttelykierroksesta, itse tekemisestä sekä tietenkin lahjojen jakamisesta ja herkuttelutuokiosta. Näyttelyyn tutustutaan hauskan mielikuvitusleikin avulla ja työpajassa syntyy naamio, päähine, koru, grafiikanlehti tai muu oma ”taideteos” kotiin vietäväksi. Kutsut on mitoitettu n. 10 juhlijalle. Ohjelman kesto on 2 tuntia. Perustarjoiluun kuuluu juhlakattaus, mehua ja pikkupurtavaa. Tilaaja voi täydentää tarjoilua halutessaan. Kekkereitä pyörittää yleensä kaksi ohjaajaa. Tilat ovat liikkumisesteettömät. Hinta alk. 120 e (sis. alv 22%).

Intendentti Erkki Fredriksonin juhlaseminaari
Keski-Suomen museo, Alvar Aallon katu 7, Jyväskylä
puh. 014-2664346
24.04.2015 - 00.00.0000
w w w - s i v u t

Keski-Suomen museossa perjantaina 24.4.2015 klo 13-17. Tilaisuus on yleisölle avoin, ennakkoilmoittautuminen

Joulu ennen vanhaan -työpajat
Keski-Suomen museo (Alvar Aallon katu 7)
puh. (014) 266 4346
w w w - s i v u t

Keski-Suomen museo kutsuu 2.-3.-luokkalaisia tutustumaan entisajan jouluun ja joulun valmisteluun. Työpajassa pohdiskellaan tonttujen touhuja ja museon näyttelyissä tutustutaan joulunviettoon eri aikoina ja erilaisissa kodeissa. Joulun valmistelua oppilaat pääsevät kokeilemaan esimerkiksi askartelemalla kuusenkaramellin, villalankatontun tai joululinnun. Tarkemmat tiedot ajankohdasta ja ilmoittautumisesta löydät Keski-Suomen museon www-sivuilta.

KAFÈ GLORIA, GALLERIA GLORIA
Monikulttuurikeskus Gloria, Kauppakatu 18 C 35, 4. krs
puh. 040 823 8607
06.08.2009 - 00.00.0000
w w w - s i v u t

Monikulttuurikeskus Gloria on kaikille avoin kansalaisten kohtaamispaikka. Keskiviikkoisin klo 12-15 voit käydä tutustumassa tiloihin ja toimintaan sekä Galleria Glorian näyttelyihin Kafé Gloriassa. Samalla voit nauttia yhteisöllisen keittiön antimista. Keskiviikkoisin järjestetään myös kulttuurikahvilailtoja, ajankohtaisista ja universaaleista teemoista kansainvälisissä tunnelmissa. Jos olet kiinnostunut järjestämään kulttuurikahvilaillan, ota yhteyttä monikulttuurikeskukseen.

Lasten Lysti -perinnepäivät
Keski-Suomen museo (Alvar Aallon katu 7)
puh. (014) 266 4346
w w w - s i v u t

Keski-Suomen museon Lasten Lysti -perinnepäiviä vietetään tutustumalla entisajan kotitöihin. Keski-Suomi -näyttelyssä pohditaan, mitä kaikkea kuului ihmisen arkisiin askareisiin. Pääset näkemään kehräämistä ja kokeilemaan mm. entisaikaista pyykinpesua ja silittämistä. Entäpä mitä kuului lasten arjen askareisiin? Työpajat järjestetään esikoululaisille ja 1.-2.-luokkalaisille koululaisryhmille sekä 5-8 -vuotiaille lapsille yhdessä aikuisen kanssa. Tarkemmat ajat ja ilmoittautumisohjeet löydät Keski-Suomen museon nettisivuilta.

Taiteilijaelämää Heiskan taiteilijakodissa
Keski-Suomen museo (Alvar Aallon katu 7) ja Heiskan taiteilijakoti
puh. (014) 266 4346
w w w - s i v u t

Työpajassa tutustutaan taiteilijaelämään ennen vanhaan Heiskan taiteilijakodissa ja pohditaan muun muassa, ketä talossa asui ja millaista taidetta siellä tehtiin. Samalla reissulla pääset myös kokeilemaan "rompetaiteen" tekemistä itse. Kenelle: perusopetuksen luokat 1.-3. Tarkemmat tiedot ajankohdasta ja ilmoittautumisesta löydät Keski-Suomen museon www-sivuilta.

Tyhy-toimintaan: Virkisty taiteesta - rentoudu grafiikalla!
HOLVI, taikatila, Kauppakatu 23
puh. 014 226 4391
w w w - s i v u t

Jyväskylän taidemuseon etenkin työyhteisöille ja ystäväporukoille soveltuvassa työpajakokonaisuudessa tutustutaan kulloinkin esillä oleviin näyttelyihin ohjatusti ja tehdään itse grafiikkaa kohopaino-, kuivaneula- tai viivasyövytysmenetelmällä. Työskentelyjakson lomassa nautitaan kahvit tai teet herkullisen pikkupurtavan kera. Kesto: Ohjelma kestää 2,5-3 tuntia. Hinta: 250 e + tarjoilu (sovitaan erikseen tilaajan kanssa). Hinta sisältää ALV:n. Työpaja järjestetään tilauksesta Jyväskylän taidemuseon Holvissa, Kauppakatu 23. lisätietoja ja tilaukset: Jonna Jantunen, taidegraafikko jonna.jantunen[at]jkl.fi

Vanhan Pihan mestareita –prosessidraamatyöpaja
Toivolan Vanha Piha, Cygnaeuksenkatu 2
w w w - s i v u t

Työpajassa tutustutaan tarinan ja draaman keinoin Toivolan Vanhan Pihan entisajan mestareihin ja heidän elämäänsä. Vanhan Pihan mestareita -prosessidraamassa pääset muun muassa pelaamaan oppipoika-peliä, rakentamaan pysähtyneitä kuvia, tutustumaan entisajan ammatteihin ja jopa suunnittelemaan omaa liikeideaa, joka sopisi pihapiiriin. Työpajan toteuttaa draamaopettajista koostuva ammattilaisryhmä Työpajateatteri Taivaltajat. Työpajan on tuottanut Keski-Suomen museo. Työpajat ryhmille tilauksesta, hinta 90 € /ryhmä. Lisätietoa: info@taivaltajat.fi

Yleisöluento: Nukkeilua - Harrastuksena itämaiset keräilynuket ja figuurit
Keski-Suomen museo, Alvar Aallon katu 7
puh. 014-2664346
06.02.2015 - 00.00.0000
w w w - s i v u t

Perjantaina 6.2. klo 16.30. Luennoitsijana nukkeilija Seija Vainio. Vapaa pääsy.

Yleisöluento: Viikinkien veneestä taidehallien seinille – Suomalaisen ryijyn historia
Keski-Suomen museo, Alvar Aallon katu 7
puh. 014 266 4346
07.08.2015 - 00.00.0000
w w w - s i v u t

Pe 7.8.2015 klo 14. Luennoitsijana ja esittelijänä professori emeritus Tuomas Sopanen, joka kertoo suomalaisen ryijyn kehityksestä yksinkertaisesta venepeitteestä ensin vuodevaatteeksi, komeaksi hääryijyksi ja lopulta taidetekstiiliksi. Aikojen saatossa on tehty myös mm. rekiryijyjä, penkkiryijyjä, keinutuoliryijyjä, pieniä seinäryijyjä ja tyynynpäällisiä. Samalla kerrotaan, miten ryijyjen tyylit vaihtelivat ja seurasivat eri aikojen muotivirtauksia. Lisäksi käsitellään ryijyjen keräilyä harrastuksena. Esitelmän jälkeen tutustutaan Tuomas Sopasen kokoelman moderneihin suomalaisiin ryijyihin Keski-Suomen museon näyttelyssä. Luennolle on vapaa pääsy.

Yleisöopastukset Heiskan taiteilijakotiin
Keski-Suomen museo
puh. 014-624 930
w w w - s i v u t

Yleisöopastukset Heiskan taiteilijakotiin perjantaisin klo 13 ja 14. Lähtö Keski-Suomen museolta, Alvar Aallon katu 7. Pääsymaksu 6 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Opastetulla kierroksella tutustutaan taiteilijaperhe Jonas, Maikki ja Vappu Heiskan elämään Älylässä Kramsunkadulla sijaitsevassa ateljeekodissa. Avoinna yksittäisille kävijöille opastetuilla kierroksilla perjantaisin klo 13–14, ryhmille avoinna tilauksesta, enintään 10 henkeä kerrallaan. Tiedustelut Keski-Suomen museo, p. 014 624 930.

Yleisöopastus Ihmeitätekevä Jumalanäiti -näyttelyyn
Keski-Suomen museo, Alvar Aallon katu 7, Jyväskylä
puh. 014-2664346
28.03.2015 - 00.00.0000
w w w - s i v u t

Museoon pääsymaksu 6/3€ Näyttelyn esittelee ikoniasiantuntija Jyrki Pouta. Keski-Suomen museossa on parinkymmenen vuoden ajan järjestetty kevättalvisin, pääsiäisen tienoilla eriaiheisia ikoninäyttelyitä. Tämänvuotinen ikoninäyttely esittelee itäisen kirkkokuntamme rakastetuimpia ja suosituimpia ikoneja, Jumalanäiti-ikoneja. Moniin Jumalanäiti-ikonityyppeihin on liitetty ihmeitä tekevän ikonin epiteetti. Ikonin edessä rukoilevan toteutunut rukous, ihmeellinen parantuminen, viholliselta pelastuminen tai jokin muu jumalallisena koettu ihme on antanut aiheen määritellä Jumalanäiti-ikoni ihmeitätekeväksi ikoniksi. Koska juuri Jumalanäiti ikoneilla on katsottu olevan erityisen suuri suosio, ovat myös niiden välityksellä toteutuneet ihmeet lukuisimpia. Ihmeitätekevä Jumalanäiti -näyttelyyn on koottu satoja ikoneja Valamon luostarin, Valamon säätiön, Ortodoksisen kirkkomuseon, Uspenskin katedraalin ja lukuisien seurakuntien avulla sekä useista yksityiskokoelmista. Näyttely on esillä Keski-Suomen museossa 7.3.–12.4.2015.

webdesign Anssi Harjula