etusivu | neljä teemaa | reseptivihko | oma ohje | yllätysresepti | ruokaperinnetesti | haku | info
« takaisin

Olut-keitosta

Tooppi maitoa ja tooppi sahtia pannaan ernänsä kiehumaan; kiehumisen aikana sekotetaan kupissa kylmään maitoon niin paljon hyviä nisujauhoja, että kun se kaadetaan kiehuvaan maitoon, siittä tulee parahultasta welliä; ja kuin sahti rupee kiehumaan, kuoritaan maanto pältä pois, ja panna siirappia taikka sokeria sekaan, kaasetaan sitte siihen kiehuvaan welliin ahkeralle sekotuksella, nin että rupee wahtoomaan; sitte on, sekasi kiehuttuansa olutkeitos walmista.

Wallenius, I.U., Kokki-kirja elikkä neuwoja tarpeellisimpien
joka-aikaisten ja pitoruokien laitokseen, Turku 1849

tuoppi = 1/2 kannua = 1,3 litraa