etusivu | neljä teemaa | reseptivihko | oma ohje | yllätysresepti | ruokaperinnetesti | haku | info
Ruoan säilöminen 2/9 | edellinen | seuraava

Lihan suolaaminen

Suolaamatonta lihaa käytettiin vain teurastusaikana. Hyvä suolaus tehtiin niin, että liha suolattiin ensin kuiviin suoloihin. Ensimmäinen suolavesi valutettiin pois ja suolan säästämiseksi verinen suolavesi puhdistettiin keittämällä. Uusi suolavesi kaadettiin lihojen päälle ja lihatiinuun laitettiin painot. Sianlihaan mitattiin suolaa kolmannes lihan painosta, naudan- ja lampaanlihaan hieman vähemmän. Suolaamalla säilöttiin myös vuohen ja riistaeläinten lihaa. Vasta ylivuotinen oli varsinaista suolattua lihaa. Syksyllä suolattua lihaa pidettiin seuraavan talven aikana vielä tuoreena. Sisäelimet keitettiin suolavedessä ja suolattiin puupyttyihin. Ihra paloiteltiin, suolattiin ja pakattiin eläimen mahalaukkuun. Tiiviissä paketissa se oli kätevä paistaa uunissa kakuksi. Rasva ja ihra voitiin myös hakata pieniksi paloiksi ja suolata puupyttyyn.