etusivu | neljä teemaa | reseptivihko | oma ohje | yllätysresepti | ruokaperinnetesti | haku | info
Ruoan säilöminen 4/9 | edellinen | seuraava

Kuivaaminen

Kuivaamalla säilöttiin mm. lihaa, kalaa, herneitä, mustikoita, sieniä, humalaa, lääkekasveja ja kessua.

Kevään herkkuja Laukaasta. Korvasiet pujotettiin lankaan ja ripustettiin narulle kuivumaan. Kuva Olli Pesoniuksen kokoelmasta vuodelta 1915. Keski-Suomen museon kuva-arkisto.

Lihan kuivaaminen

Naudan- ja lampaanliha kuivattiin Keski-Suomessa uunissa miedossa jälkilämmössä joko kaukalossa tai arinalla. Kaukalo koverrettiin koivusta tai haavasta. Kaukalon toisessa päässä oli reikä rasvan juoksutusta varten ja sulanut rasva kerättiin talteen astiaan. Arinalla kuivattaessa lihat aseteltiin varpujen tai olkien päälle.


Kuvateksti

Kevään herkkuja Laukaasta. Korvasiet pujotettiin lankaan ja ripustettiin narulle kuivumaan. Kuva Olli Pesoniuksen kokoelmasta vuodelta 1915. Keski-Suomen museon kuva-arkisto.