etusivu | neljä teemaa | reseptivihko | oma ohje | yllätysresepti | ruokaperinnetesti | haku | info
Viljaruoat 2/4 | edellinen | seuraava
Ruoanlaittoa suutari kuukkasen keittiössä. Osoiteessa Vaasankatu 15 Jyväskylä. Keski-Suomen museon kuva-arkisto.

Puurot ja vellit

Tärkein jauhoruoka oli ennen ruisjauhopuuro eli huttu. Muitakin, lähinnä ohra- ja kaurajauhoja käytettiin. Suurimoita valmistettiin huhmareessa vain maan länsiosissa. Puuroja keitettiin myös nauriista, herneistä ja perunoista. Lounaissuomalaiseen panstanttiin käytettiin perunoita ja ruisjauhoja.

Kansanomaisessa ruokataloudessa puuro oli lähinnä iltaruoka, ohrasuurimo- ja riisipuuro lisäksi lauantai- ja pitoruokaa rusina- tai imeläsopan kanssa nautittuna. Myös uunipuuro, voipuuro ja marjapuurot kuluivat ruokatalouteen. Vellejä keitettiin jauhoista ja suurimoista veteen, maitoon, kaljaan ja olueen. Karjalassa jauhovelli hapatettiin hapanleivällä.


Kuvateksti

Ruoanlaittoa suutari kuukkasen keittiössä. Osoiteessa Vaasankatu 15 Jyväskylä. Keski-Suomen museon kuva-arkisto.