Yllätysresepti | kokeile uudestaan | kaikki ohjeet | takaisin
Yllätysresepti on ruokaperinnesivujen reseptivihkosta satunnaisesti valittu ruokaohje. Laitetaanko tänään veripalttua vai koprahuttua...


Mämmi

Puolta mallasjauhokiloa kohti lasketaan puolitoista kiloa ruisjauhoja, karkeanlaisia kummatkin. Jauhoja ja kuumaa vettä lisätään useassa erässä. Imellytetään lämpimässä ainakin tunti ja keitetään saman verran tarkasti ja voimakkaasti puukauhalla sekoittaen, jottei mämmi pääse palamaan. Tummankiiltävä ja siirappinen mämmi maustetaan hienoksi hakatuilla, sokerissa keitetyillä appelsiininkuorilla ja sokerilla, kiehautetaan. Lopuksi lisätään vähän suolaa. Pannan vedellä huuhdottuihin tuohituokkosiin. Jäähdytetään, jolloin pinnalle muodostuu kiiltävä kuori. Paistetaan heikonlaisessa lämmössä tunnin ajan. Tarjotaan hyvän kerman kera. "Sirotesokeria tulee myös olla saatavissa, vaikka tämä mämmi sitä tuskin kaipaa", todetaan lopuksi.

Ohje on Emännän tietokirjasta vuodelta 1932

Reseptin on tallentanut: Avoin museo